Stageverslag Leerjaar 3

Over het stagebedrijf.

Het bedrijf “Har Hollands Lichtarchitect” richt zich op lichtarchitectuur. Het bedrijf is een adviesbureau die lichtplannen maken voor opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers kunnen architecten, overheidsinstanties of bedrijven zijn, incidenteel is er zelfs een particuliere opdrachtgever. Deze opdrachten variëren van functionele verlichting (voor het uitvoeren van taken en voor de veiligheid) tot esthetische verlichting (om het iets mooier te maken). Soms wordt er zelfs aan een kunstopdracht gewerkt. Het bedrijf is relatief klein maar heeft een grote invloed op (de uitstraling van) het eindresultaat, uiteraard vooral als het donker is. Het bedrijf bestaat uit een werkgever (de baas), een vaste werknemer en stagiaires. Roel is de vaste werknemer en mijn stagebegeleider tijdens de stage periode. Verder hebben we dan nog de baas Har Hollands.

Binnen het bedrijf werk ik als stagiair aan verschillende projecten mee. Deze projecten zal ik hieronder allemaal los benoemen. Hierbij zet ik ook wat ik geleerd heb bij dat project. Mijn werkzaamheden veranderen door het project heen. Maar komt bij veel op hetzelfde neer. Over mijn werkzaamheden kun je meer lezen bij de hier onderstaande projecten. Meeste werkzaamheden worden door Roel opgelegd maar dit kan ook door Har opgelegd worden. Voor het Glow project was dit Har omdat hij het aanspreekpunt is voor Glow. Roel geeft voor de rest de meeste werkzaamheden. Hierbij krijg je dan een korte briefing over het project en wat het inhoud. Bij die briefing is dan gelijk de ruimte om vragen te stellen waar nodig.  

 

In mijn ontwikkelplan heb ik 3 belangrijke leerdoelen genoteerd. Vakinhoudelijk wil ik leren met madrix te werken. Mijn persoonlijke leerdoelen zijn leren: het omgaan met werkdruk voor een deadline, bij het vastlopen om hulp vragen.

Glow

Het Glow project heeft van het begin tot midden (van de stageperiode) plaatsgevonden. Bij dit project heb ik de meest variërende handelingen uitgevoerd. In het begin van de stage stelde ik redelijk weinig vragen. Dit werd naar mate je er langer bent beter. De basisconstructie van elk virus was al in elkaar gezet toen ik begon aan mijn stage. Ook waren er al 12 virussen af. Uiteindelijk zijn er 31 gemaakt. Zelf heb ik aan 19 virussen meegewerkt. Dit deed ik door middel van de volgende handelingen: 

  • Maken van reepjes uit stof om op de ribben van de virussen te plakken.  
  • Het mee denken en maken van de punten (de snijpunten van de ribben) 
  • Het programmeren van de led strips waarbij ik een arduino nano every (dit is een microcontroller die je opdrachten kunt geven afhankelijk van wat je hierop aansluit) heb geprogrammeerd met de fastLED library (een bibliotheek die het aansluiten van LEDs mogelijk maakt). Heb hier dus veel stappen in gemaakt. Aangezien ik nu weet hoe ik effecten kan maken en aanpassen.
  • Het fotograferen en filmpje maken van het virus. Het filmpje is na de hand in iMovie gezet geluid er onderuit gehaald en de video gestabiliseerd. 
  • Foto’s en video’s op de drive zetten en een naam bedenken voor het virus. 
  • Meerdere malen de TU/e studenten (SSRE studentenvereniging) uitleggen wat ze mogen gaan doen. Dit moest alleen op momenten dat Har niet aanwezig is.

Verder hebben we bij het project nieuwe artikelen gehaald (solow, action, bigbazar, etc.) die we kunnen gebruiken voor de punten en mee naar een stof winkel om de virussen van de bekleden en de ribben uit te snijden/knippen. Het glow project was eigenlijk redelijk lopende band werk waarbij het uiterlijk (kleur, stof, etc.) en de vorm van het virus steeds veranderde.

Wat heb ik Geleerd?

Bij glow heb ik geleerd om mijn geduld te bewaren waar nodig en heb ik veel geleerd over de FastLED library in de Arduino IDE (Programmering software van de microcontroller). Op het gebied van de Arduino IDE zelf nog veel geleerd. Voor het eerst ooit in iMovie gewerkt. En geleerd hoe ik om moet gaan met kleur gebruik bij de virussen. Dit is natuurlijk op andere plekken weer te gebruiken.

Haasje Over

Tegen de deadline van glow heb ik ook gewerkt aan effecten voor Haasje Over dit is het nieuwe gebouw op Strijp-S wat over Area 51 heen hangt. Voor dit project heb ik verschillende effecten gemaakt die zichzelf herhalen (loopen). De effecten zijn gemaakt in after effects. Deze effecten zijn allemaal zonder kleur (wit en zwart) omdat dit na de hand in Madrix wordt moet worden gedaan. In after effects heb ik verschillende effecten gemaakt en op papier bedacht. Ook heb ik van mijn begeleider effect ideeën gekregen om uit te kunnen werken.

De lampen worden aangestuurd afhankelijk van video’s (video content). In deze video’s zijn bepaalde pixels een lamp, dit word een patch genoemd. Hiermee kun je gemakkelijk effecten maken voor meerdere lampen. Verder is madrix een programma om het lampen mee aan te sturen. In madrix kun je ook de patch maken zoals jij hem wilt.

Later heb ik de effecten moeten loopen zodat ze oneindig doorgaan. Dit bleek later onhandig te zijn omdat het programma (Madrix) de kleuren per bestand kan veranderen en dit is niet mogelijk terwijl het bestand bezig is omdat de kleuren niet soepel over kunnen lopen (fade). Dit houdt in dat de kleuren direct een andere is zonder mooie transitie. Om deze reden heb ik net voor kerst nog bestanden gemaakt waarbij het effect eenmalig gebeurt met een beweging.  

Na de kerst ben ik nog bezig geweest met het langer maken van het effect. Hierbij zijn alle effecten met lijnen 20 seconden en de extra effecten 40 seconden gemaakt. Deze heb ik in MOV geëxporteerd en in madrix gezet. Hier heb ik meerdere cue lijsten van gemaakt zodat de klant keuze heeft om te kiezen wat er weer gegeven moet worden. Een cue lijst is een afspeellijst die zich van boven naar onder afspeelt.

Wat heb ik Geleerd?

In after effect heb ik heel veel geleerd over het maken van effect / animaties, het werken met keyframes en het ease van keyframes. Verder heb ik ontwikkeld om gevoel te krijgen bij een effect. Zodat de snelheid goed is voor wat je maakt. Ook heb ik geleerd hoe madrix werkt. En hoe je hier afspeellijsten / cue lists van maakt.

Philips Bedrijfs School

De Philips bedrijf school is een gebouw waarbij de trappenhuizen verlicht worden. De lampen hangen aan het planfond met RGB verlichting righting de bovenkant (esthetische verlichting) en wit licht naar beneden (functionele verlichting). Het mooie aan deze constructie (die al staat) is dat je verschillende effecten kunt maken met veel verschillende kleuren. Wat hier iets moeilijker aan is dat er 4 verschillende trappenhuizen aan een bestand gekoppeld zijn. Dit houdt in dat het een groot gecombineerd bestand moest worden. Om alle trappenhuizen mee aan te sluiten. Zie afbeelding. Dit maakte het maken van effecten wat moeilijker. Het project werkt hetzelfde als haasje over hier hoef ik alleen geen rekening te houden met de kleuren omdat de kleuren van de lampen wel via de video opgenomen konden worden. Er waren al veel bestaande effecten. Ik hoefde in principe alleen de content aan te passen en deze naar wat tragere effecten veranderen. Aangezien de trappenhuizen geen disco moeten worden.  

Wat heb ik geleerd?

Verder ontwikkelen van mijn ervaring in after effects. Ook heb ik geleerd om eerder rekening te houden met waar een effect voor bedoeld is en wat je er mee wilt uitbeelden / bereiken.

Olympiade

Olympiade is een nieuwbouwwijk die in Amstelveen wordt gebouwd. De wijk gaat bestaan uit meerdere flats met als thema de olympische spelen. Bij elk gebouw ben ik bezig geweest om te kijken naar wat voor sport we willen uitbeelden in de ontvangsthallen. Het eerste idee van Roel was al behoorlijk gericht op lijnen. Dit heb ik verder ook toegepast. Echter viel me bij het kijken naar de concept tekeningen op dat in de garages in de kelder al sporten staan aangeduid. Dit heb ik meegenomen in het concept en lijnen voor zoveel mogelijk gelijke sporten gemaakt. Ook is elk gebouw gebaseerd op een olympische spelen die ook heeft plaats gevonden. Dit kan zowel een winter als zomer spelen zijn. De aangeduide sport is dus een wintersport bij een gebouw wat een winterspelen is geweest. Verder zijn het ook alleen sporten waarbij ergens lijnen te vinden zijn. Zoals een baan of een veld. Deze afbeeldingen heb ik in photoshop gemaakt. Waarbij ik ook geleerd heb om layermasks toe te passen op een afbeelding. Deze afbeeldingen hebben we in een presentatie gezet. En dat is inprincipe het eerste concept. Verder hebben we voor elke sport ook nog een afbeelding gemaakt waarbij bepaalde attributen opvallen in de afbeeldingen. Deze attributen zouden dan als verlichting opgehangen worden om de sport uit te beelden. Tussendoor heb ik ook informatie verzameld over de verschillende olympische spelen om er zeker van te zijn dat een sport wel gespeeld is. Later heb ik alles aan een presentatie toe gevoegd om aan de klant te presenteren. Hierbij heb ik in indesign aan de layout van de presentatie gewerkt. Om hem zo netjes mogelijk neer te zetten.

Wat heb ik geleerd?
Bij Olympiade heb ik geleerd om met photoshop om te gaan. Hier heb ik met color overlays leren werken om een gloed te creëren. Verder heb ik ook geleerd hoe layer masks werken in photoshop.

Zuidplein – Het pand

Binnen het project Zuidplein zijn meerdere uit sub projecten die uiteindelijk een geheel moeten vormen. Ik ben bezig geweest met de voorgevel van het Zuidplein die verbouwd gaat worden. Hiervoor heb ik animaties gemaakt. Deze kan de klant zien in de Mockup. Een Mockup is een proefopstelling waarbij je over het algemeen kijkt hoe het werkt en de klant een beeld geeft van hoe het er uit gaat zien en werkt. 

Bij het maken van de animaties heb ik rekening moeten houden dat de bovenkant van de workfile de achterkant is en de onderkant gelijk staat aan de voorkant. Je maakt dus met een file de hele gevel. Bij het maken van de animaties heb ik puur gekeken naar wat interessant is om te laten zien wat kan. Zoals als er voor iets omhooggaat kan dat achter naar beneden. Je kunt de achterkant ook laten dienen als kleine shadow waarbij het effect op de achtergrond achter loopt op de voorgrond. Ik ben dus puur bezig geweest met het maken van effecten voor de Mockup. 

Wat heb ik geleerd?
Ik heb geleerd om zowel een voorkant als een achterkant in een file te programmeren. Hierbij heb ik ook geleerd om een duidelijk beeld neer te zetten tegen over de klant.

Roeselare – Conferentie Centrum

Het Conferentie Centrum is een ruimte waarin verschillende evenementen plaats kunnen vinden. Denk aan lezingen, presentaties of een dag om aandacht te vragen voor kanker. Het gaat om een ruimte gelegen in AZ Delta in Roeselare, België. AZ Delta is een ziekenhuis waarvoor Har Hollands Lichtarchitect meerdere lichtwerken voor heeft gemaakt. Bij Roeselare, heb ik in het begin nog alleen maar met stills gewerkt. Dit zijn afbeeldingen en geen video’s, er is dus niks geanimeerd. Het Conferentie Centrum heeft een bijzondere vorm en deze wordt met licht nog wat verder uitgelicht. In principe ging het bij het Conferentie Centrum eerst om stilstaande plaatjes deze zijn dan ook gemaakt. Later kregen van de uit de klant de opdracht om hier animaties van te maken. Met bepaalde doorgegeven kleuren in de huisstijl van het ziekenhuis.  

Ik ben hierbij veel bezig geweest met gradiënten (kleur overgangen kun je ook wel zien als een fade) in photoshop. Heb hier ook veel mee geëxperimenteerd. Na een paar weken ben ik verder gegaan aan het maken van plaatjes in de kleuren van AZ Delta omdat de klant hiernaar gevraagd heeft. Bij Roeselare ben ik bezig geweest met het maken van een database met verschillende afbeeldingen. Maar ook animaties. Van de animaties waar het relatief makkelijk was om een andere kleur van te maken heb ik alle AZ Delta kleuren gemaakt. Later heb ik alle plaatjes en animaties in indesign gezet. Hierbij waren de animaties uitgebeeld doormiddel van screenshots.

Wat heb ik geleerd?

Bij Roeselare heb ik geleerd hoe ik met gradienten moet werken in photoshop. Verder heb ik geleerd hoe ik duidelijke structuur maak in indesign.

Conclusie.

In conclusie ben ik bij Har Hollands Lichtarchitect gegroeid in skills maar ook op persoonlijk niveau. Zo heb ik geleerd wat essentieel is in communicatie en interactie met anderen en wat belangrijk is om te overleggen. Ook heb ik veel geleerd in after effects, photoshop en indesign. Verder heb ik veel vrijheid gekregen ik hoe ik de opdrachten uitging voeren. Dit heeft voor mij tot veel groei mogelijkheden gezorgd, hier ben ik in het nemen van verantwoordelijkheid en in zelfvertrouwen flink gegroeid. Ook heb ik dingen geleerd waarvan ik dacht daar al goed genoeg in de zijn zoals in het onderling communiceren. Zo blijkt maar dat er altijd nog plekken zijn om je zelf in te verbeteren.